Hållbarhet

Miljö & Hållbarhet
Båtliv, sommar & salta bad med minimal klimatpåverkan
Båtliv, sommar & salta bad

Båtliv och salta bad är kanske något som vi har tagit för givet. Men nu när medvetenheten ökar gällande miljö och hållbarhet så krävs det åtgärder för att vi ska kunna bevara vår unika skärgårdsmiljö med ett friskt och hållbart vattenliv.

Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Vi på Eriksberg Boat Show vill dra vårt strå till stacken genom att visa på miljösmarta och hållbara åtgärder.

Dels genom elbåtar och den nya teknik som branschen erbjuder för att värna om havet.

Mässan kommer även ge besökarna möjlighet att prata med forskare och sakkunniga från miljöorganisationer som har specialiserat sig inom marin forskning.

Aktörer från livsmedelsindustrin kommer även att finnas på plats och visa både på miljö och hållbarhet gällande framtidens livsmedel från havet.

Agenda 2030
Globala målen för hållbar utveckling

FN:s globala mål för hållbar utveckling. Vi arbetar i år med mål nr 3, 9, 11, 12, 13, 14 och 15. Inför kommande år siktar vi på att även inkludera mål 5, 7, 8 och 10.
Vi har anmält Eriksberg Boat Show till Hållbarhetsklivet Västra Götaland.

Hållbarhetsarbete på Eriksberg Boat Show

Eriksberg Boat Show går av stapeln utomhus, i och vid vattnet. Besökare kan fritt komma till området och ta del av utbudet. Två hållbara aspekter av en flytande båtmässa med centralt läge! Vad gör vi mer? Här visas en rad elbåtar upp, och vi pratar om rena bränslen för befintliga motorparken. Delningsekonomi i form av olika former av att hyra båt är med, liksom husbåtar och ekologiska glamping-hut:ar att hyra. Det finns möjlighet at t sortera avfallet i flera fraktioner, och vi samarbetar med Eriksbergs IF ungdomar som får ta hand om alla pantkärl, som sorteras i tydliga kärl genom Pantamera. Vi uppmanar våra besökare att ta sig hit med kollektiva färdmedel, och framhåller särskilt ”ta båten till båten” dvs Västtrafiks färja. Vi driver på för att få ”styr & ställ”-stationer och elskootrar.

Vår kanske största påverkan i hållbar riktning är att påverka besökare och utställare – genom nudging i hållbar riktning. Vi vill genom ”det goda exemplets makt” visa på lösningar och tipsa om hur både båtägare och alla som vistas vid kusten kan bli hållbarare.

På kontoret har vi infört noggrann avfallssortering och undviker spill – vi tar t ex upp ”beställningar” på kaffe.

I vårt seminarieprogram lyfter vi hållbarhetsämnen som teknik & drivmedel, hållbart båtliv och beteenden, hållbar & levande skärgård, hur mår havet?, plast i havet, seafood, forskning och innovation. 

Exempel på innehåll
Teknik & drivmedel: Eldrift, e-mobility, fossilfri sjöfart och renare drivmedel för befintlig motorpark.

Hållbart båtliv & rent hav: Hållbara tips för båtägaren, allemansrätt till sjöss, ”myter & ohejdade vanor”, tillståndet i haven, plast i haven & strandstädning, delningstjänster – hyr båt eller husbåt.

Sjömat, forskning och levande skärgård: Invasiva arter, livräddning, sjömat, att korsa Atlanten.